Najlepsze kotlety jaglane. Bez mięsa, jaja i mleka – roślinne czyli detoks i odkwaszanie po Świętach.

falafel

Bez mięsa, jaja i mleka – roślinne czyli detoks i odkwaszanie po Świętach. Moje kotlety jaglane pachną cytryną i kolendrą. Są pyszne, zdrowe i lekkie. To idealna alternatywa do burgerów wszelakich. Pamiętaj by na początku robić je nie za duże, lekko je spłaszcz ..jeśli będą niewielkie łatwiej Ci będzie je obrócić w trakcie pieczenia. Pieczenie w piekarniku zamiast smażenia na patelni jest idealnym rozwiązaniem dla osób pragnących przejść na lżejszą i mniej kaloryczną dietę. Spróbuj są bardzo łatwe i proste.

Najlepsze kotlety jaglane :
1 szklanka startej marchewki
pół szklanki startego selera
pół szklanki startej cukini odsączonej
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko
1 biała cebula posiekana
sok z połowy cytryny
starta skórka z całej cytryny
duża szczypta kuminu
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
½ szklanki bułki tartej najlepiej grahamki
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
mała garść posiekanej pietruszki
mała garśc posiekanej natki
mała garść posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka musztardy
sól i czarny pieprz

Wrzuć wszystko do miski , pokrop czyste dłonie olejem, wymieszaj składniki, jeśli ciasto jest za suche dodaj ciut oliwy, jeśli za wilgotne ciut więcej mąki, piecz w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, po 15 min kotleciki przewróć delikatnie łopatką na drugą stronę.

Podawaj z sałatą pokropioną sosem vinegrette, lub w liściu sałaty ze świeżymi warzywami, musztardą i domowym ketchupem!

smacznego odciążania brzuszka po Świętach! lekkie jest piękne, zdrowe i pyszne!

 

falafel