menu przeciwstarzeniowe z Dzień Dobry TVN

13407351_1047607718649678_490879437_n

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/kuchnia-w-pesel,217970.html

 

Dostałam mnóstwo maili z pytaniem o menu antyoksydacyjne , które gotowałam w Dzień Dobry TVN , można wejść w link lub wkłejam Wam przepisy. Koniecznie spróbujcie makaronu z pesto z awokado to mój ukochany przepis na wszystkie smutki! Smacznego! A jeśli spodoba Wam się moja kuchnia -zajrzyjcie do moich książek.

Zapiekana owsianka z cynamonem, sezamem na śniadanie i musem z jagód

Składniki:
2 filiżanki płatków owsianych lub jaglanych
450 ml mleka roślinnego
1 jabłko starte na grubych oczkach
1 gruszka starta na grubych oczkach
2-3 śliwki węgierki dojrzałe umyte pokrojone w kosteczkę
łyżka rodzynek
łyżka pistacji obranych
łyżka żurawiny
2 łyżki cynamonu w pudrze

Przygotowanie:
Piekarnik podgrzej do 180 stopni, zalej płatki mlekiem na min 15 minut, dodaj starte jabłko, gruszkę, żurawinę, pistacje, rodzynki, tahini, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego  i piecz 15-20 min aż całość zacznie się podpiekać po wyparowaniu wody, dodaj latem jagody, maliny świeże wszystko co lubisz.

Zupa krem z przecieru pomidorowego, słodkiego ziemniaka i pora

Składniki:
2 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki oliwy
2 pory posiekane
1 słodki ziemniak pokrojony w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
przecier pomidorowy
szczypta chili

Przygotowanie:
Podsmaż na oliwie wszystkie warzywa, zalej 1 szklanką wody, 1 -2 szklankami przecieru pomidorowego najlepiej domowego. Gotuj ok 15 min na małym ogniu, dodaj sól, pieprz, curkumę, chili, zmiksuj całość  na gładką masę, podawaj z pestkami , posypaną czarnuszką, jak lubisz!

Makaron z pesto z awokado z chili i kolendrą oraz smażonymi warzywami

Składniki:
paczka ulubionego makaronu
4 ząbki czosnku posiekane
1 cukinia pokrojona w cienkie pół talarki
4 duże pieczarki pokrojone w plastry
1 cebulka posiekana
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
pół szklanki wina białego
10 pomidorków koktailowych
duża garść posiekanej bazylii
spora garść orzeszków pini
2 dojrzałe awokado
sok z 1 cytryny
sól morska
pół pęczka kolendry
2 chili posiekane
pieprz grubo mielony
4 garści parmezanu (dla tych którzy mogą i lubią)

Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente, odstaw skrapiając go oliwą by się nie skleił.Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, pieczarki, cukinię, posól popieprz, gdy zaczną pięknie skwierczeć dodaj białe wino i smaż aż wyparuje a pieczarki pięknie się zazłocą. Zdejmij z ognia, odstaw na bok, wrzuć pomidorki pokrojone i posiekaną bazylię i orzeszki pini. W miseczce zmiażdż widelcem awokado, na gładką masę, dodaj sól, sok z cytryny, pieprz, posiekaną kolendrę, posiekane drobniutko chili lub płatki chili. Dopraw solą, pieprzem cytryną chili tak by miało zdecydowany intensywny smak, pamiętaj wymieszasz całość z makaronem więc smaki mocno się złagodzą. Przed podaniem podgrzej warzywa z pomidorami dosłownie chwilkę, makaron wymieszaj z pastą z awokado, dokładnie, dodaj warzywa, garść parmezanu, wymieszaj.