kurkuma i spółka czyli przepyszna zupa z soczewicy z kurkumą i kolendrą.

test-am

kukuma

Kiedy listopadowo-grudniowe ciemne dni wkradają się do domu, zamieniam kuchnię w laboratorium zdrowia i przyjemności. Przemycam silne , zdrowe składniki do dań , mocno aromatycznych, pachnących i ciepłych. Zimą kocham zupy, uwielbiam zacząć zupą dzień. W tej zupie zakochałam się od pierwszej łyżki. Kocham kolendrę, kocham kurkumę za kolor słońca i jej bardzo antynowotorowe działanie, za to , że działa jak naturalny antybiotyk i dba o to bym w wieku 40 lat wygłądała na przynajmniej 5 mniej. Zatem jak ją zrobić?

czas przygotowania 20 min.

czas gotowania 20 min.

Zupa z soczewicy z kolendrą i kurkumą.

1 włoszczyzna : wszystko umyte i starte na drobnej tarce

2 ziemniaczki obrane pokrojone w kostkę

szklanka zielonej soczewicy

2 liście laurowe

1 łyżeczka startej świeżej kurkumy lub suchej przyprawy

2 cm imbiru świeżego startego

szczypta majeranku

szczypta ziół prowansalskich

2-3 ziela angielskie

pęczek kolendry posiekany

2 łyżki oleju do smażenia

2-3 ząbki czosnku posiekane

2 cebule posiekane

sól, pieprz do smaku

1 chili posiekane jeśli lubisz ostrość

Podsmaż warzywa na oleju: starte warzywa, ziemniaki, czosnek, cebulkę, dodaj przyprawy, zioła, kurkumę, imbir,chili (oprócz kolendry). Dodaj litr wody (jeśli lubisz rzadkie zupy dodaj więcej ).Dodaj soczewicę, gotuj na wolnym ogniu około 20 min. Dosól, dopieprz do smaku! Posyp posiekaną kolendrą! Jeśli lubisz kremowe zupy możesz pod koniec gotowania dodać pół puszki mleka kokosowego.